Leem
Leemstuc
Leem wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden en plafonds vanwege de unieke eigenschappen. Of het nu gaat om modern en strak of rustiek en warm, leem geeft de juiste uitstraling voor uw woning. Ecologisch, 100% natuurlijk, duurzaam en bovendien zonder stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.
Leemstuc bestaat uit zand, klei en water. Na het delven wordt er meestal enkel nog zand toegevoegd om een optimaal stucmengsel te verkrijgen.
Leem werkt aantoonbaar warmte- en vochtregulerend, heeft goede akoestische eigenschappen (geluiden van buitenaf worden gedempt). Leem is bovendien brandwerend, bij 28mm > 125min (voldoet aan TNO NEN 6069)
Leem zorgt voor een prettiger binnenklimaat. Leem neemt vocht op uit de lucht als het vochtig is, en het geeft vocht vrij als de lucht droog is. Leem zorgt voor een constante luchtvochtigheid tussen 45-55% in uw woning (voor mensen is de ideale relatieve luchtvochtigheid 40-60%). Dit is ook weer gunstig is voor tegengaan van huismijt en schimmel vorming.
Leem is koel in de zomer en warm in de winter, een natuurlijke airco. Bovedien neutraliseert leem geuren en zuivert de lucht: dit is gunstig voor mensen met allergieën zoals voor honden of katten en hooikoorts.
Om dit bovenstaande positieve effecten zo groot mogelijk te maken wordt veelal eerst een basisleem laag toegepast van voldoende dikte.
Basisleem
Hoe dikker de (basis)leem laag, hoe groter het effect ervan. Optimaal is een dikte van ongeveer 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Het is in drie kleuren verkrijgbaar: bruin, terra en wit en zowel met als zonder stro toevoeging. Het heeft ook te maken met de totale oppervlakte die met leem bezet word.
Leem kan op vrijwel alle ondergronden aangebracht worden (baksteen, gipsplaten, kalkzandsteen, snelbouwsteen, gips, strobalen, houtvezelisolatieplaat etc.). In sommige gevallen is het noodzakelijk om een primer aan te brengen alvorens leem toegepast kan worden.
Basisleem kan ook worden gebruikt om een ondergrond vlak te maken of als basis onder een leemfinish.
Leemfinish
Leemfinish wordt in een dikte van c.a. 3 mm op een vlakke ondergrond. Het kan ook worden toegepast als afwerklaag voor basisleem. Gezien de dikte van de laag heeft het enkel toepassen van leemfinish nagenoeg geen invloed op het binnenklimaat, hiervoor zal altijd gekozen moeten worden voor een combinatie met een basisleem laag van voldoende dikte.
Leemfinish is verkrijgbaar in verschillende kleuren en effecten en maakt verdere afwerking van de wand met verf daardoor overbodig. Mocht u uiteindelijk toch een andere kleur willen dan is leemverf hiervoor zeer geschikt.
Leemverf
Leemverf is verf op basis van leem en daarmee damp-open (het laat vocht door). Dit is cruciaal als je verf toepast op leem. Bij het toepassen van een niet damp-open verf (b.v. latex) wordt de vochtregulerende werking teniet gedaan.
Leemverf is in vele verschillende kleuren verkrijgbaar en zowel glad als met structuur. De gladde verf met fijne structuur is gemaakt van leempoeder. Een korrelige structuur is gemaakt van leempoeder vermengd met speciaal geselecteerd zand voor een levendige uitstraling. Leemverf is een natuurverf zonder chemische toevoegingen en met natuurlijke kleuren.
Verdere toepassingen / voordelen
Naast het toepassen als wand- en/of plafondafwerking is het met leem ook mogelijk om ornamenten, kachels, openhaarden etc. te maken voor een unieke en speelse uitstraling van uw woning. Ook toepassing als muuropbouw (adobe en als stampleen) is mogelijk.
Leemstuc is ook uitemate geschikt om te combineren met wandverwarming door het warmteregulerende karakter.
Leem is makkelijk te onderhouden. Mocht er scheurvorming of beschadigingen optreden dan zijn deze weer makkelijk met een spons egaal te wrijven.
De natuurlijke kleur van leem geeft een prikkelarme omgeving wat gunstig is voor mensen met autisme of aanverwante stoornissen.
Gezien het klimaat in Nederland is het niet aan te bevelen om leemstuc te gebruiken als afwerking van de buitenwanden. Hiervoor verwijzen we u graag naar kalkstuc.
Svarok
Door de jarenlange kennis en ervaring is Svarok voor u de perfecte partner voor advies, realisatie en training op het gebied van leemstuc. Wij hebben vele leemstuc projecten succesvol afgerond. Wij werken nauw samen met verschillende leveranciers en kunnen u hierdoor altijd een passende oplossing bieden. Daarnaast bieden wij regelmatig workshops aan waarin u, naast de theorie, ook zelf kunt ervaren hoe prettig het is om met dit natuurlijke materiaal te werken. Wilt u een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren, ook dat is bespreekbaar. Door de makkelijke verwerking is leem goed te gebruiken door zelfbouwers, eventueel na instructie/training.
Wilt u meer weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@svarok.com of via: 0625562001
Waarvoor te gebruiken:
- Muur- en plafond afwerking binnen als stuc,
- Muuropbouw als steen: adobe en als stampleem,
- Ornamenten in de muren zoals bloembakjes, lampenkappen en andere creatieve uitspattingen.
Eigenschappen:
- damp-open: natuurlijke ventilatie en geen schimmelvorming;
- Goed brandwerend (bij 28mm > 125min) voldoet aan TNO NEN 6069;
- fungeert als natuurlijke airco: leem houdt in de winter warmte goed vast, en in de zomer houdt het warmte juist buiten.
- reguleert vocht: door vocht op te nemen en af te stoten ontstaat er een constante luchtvochtigheid (tussen 45/55%) in de woning, voor mensen is de ideale relatieve luchtvochtigheid 40-60%;
- makkelijk te onderhouden: mocht er scheurvorming of beschadigingen optreden, zijn deze weer makkelijk met een spons egaal te wrijven;
- leem neutraliseert geuren en zuivert de lucht: dit is gunstig voor mensen met allergieën zoals voor honden of katten en hooikoorts.
- De natuurlijke kleur van leem geeft een prikkelarme omgeving wat gunstig is voor mensen met autisme of aanverwante stoornissen;
- Door de makkelijke verwerking is leem goed te gebruiken voor zelfbouwers;
-
-
Leem met creatieve uitspattingen
-
-
Leem grof gestuct met stro
-
-
Leem met kleur
-
-
Leem in een eetkamer
.
Kalk
KALKSTUC
Kalk wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden en plafonds vanwege de unieke en gunstige eigenschappen. Kalk kan zowel buiten, binnen en in vochtige ruimtes worden toegepast.
Net als leem zorgt kalk voor een gezond woonklimaat door de ademende eigenschappen (damp-open). Kalk neemt overvloedige vocht uit de lucht op en staat het vocht bij een drogere periode weer naar binnen af.
Kalk kan gemengd worden als Lucht- of Hydraulische kalk. Het is makkelijk te bewerken en te kleuren waardoor je mooie effecten kunt creëren in het oppervlak.
Met luchtkalk kun je een gebouw actief droogmaken. De microstructuur van de poriën van uitgeharde luchtkalk is veel fijner dan van uitgeharde mortels van cement of chemisch gips. Door deze fijne structuur is er geen plaats voor waterdamp en wordt deze er uitgeperst naar de lucht toe door de capillaire werking. Hierdoor ademt de kalkwand en fungeert als een natuurlijke airco.
Hydraulische kalk is door zijn waterafstotende eigenschappen zeer geschikt voor het afwerken van buitengevels.
Daarnaast is kalk door zijn hoge ph-waarde antisceptisch. Schimmels krijgen geen kans.
Perfect voor renovaties, restauraties en klein onderhoud. Muuropbouw door middel van kalkzandstenen is ook mogelijk.
Waarvoor te gebruiken:
- Muur- en plafond afwerking buiten, binnen en in vochtige ruimtes als stuc en als tadelakt;
- Kalkverf en kalei voor binnen en buiten;
- Muuropbouw als kalksteen;
- Perfect voor renovaties, restauraties en klein onderhoud.
Eigenschappen:
- Als hydraulische kalk of luchtkalk te mengen: hydraulische kalkstuc is perfect voor in vochtige ruimtes;
- Damp-open: vochtregulerend;
- Antiseptisch;
- Makkelijk te bewerken en kleuren waardoor je mooie effecten kunt creëren in het oppervlak;
- Waterafstotend: ideaal voor in vochtige ruimtes en voor buiten;
Tadelakt
Tadelakt wordt al eeuwen gebruikt als afwerking om voegloze, waterafstotende wanden te creëren. Hierdoor is het een uitstekend en natuurlijk alternatief voor tegels in de badkamer of keuken.
Het aanbrengen van tadelakt is een specialistisch proces dat veel geduld en vakmanschap vergt. Na het aanbrengen wordt het oppervlak nauwkeurig met een steen verdicht waardoor het waterdicht wordt. Hierdoor ontstaat een licht golvend, marmerzacht oppervlak met een warme uitstraling. Door toevoeging van natuurlijke pigmenten zijn vele kleuren mogelijk.
Tadelakt is eenvoudig schoon te houden en ongevoelig voor schimmelvorming.
Svarok
Door de jarenlange kennis en ervaring is Svarok voor u de perfecte partner voor advies, realisatie en training op het gebied van kalkstuc. Wij hebben vele kalkstuc projecten succesvol afgerond. Wij werken nauw samen met verschillende leveranciers en kunnen u hierdoor altijd een passende oplossing bieden. Daarnaast bieden wij regelmatig workshops aan waarin u, naast de theorie, ook zelf kunt ervaren hoe prettig het is om met dit natuurlijke materiaal te werken. Wilt u een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren, ook dat is bespreekbaar.
Wilt u meer weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via; info@svarok.com of 0625562001
-
-
Kalkstuc rood
-
-
Kalkstuc oker
-
-
Kalkstuc blauw
-
-
Kalkstuc turquoise
.
Stro
Waarvoor te gebruiken:
- Opbouw van wanden en plafonds;
- Isolatie: door de sterk isolerende eigenschap van stro heb je in je muur geen apart isolatiemateriaal nodig;
- Siertoeslag in de leem- en kalkstuc.
Eigenschappen:
- Strobalen zijn een bij-product uit de landbouw. Het is daarom ruim voor handen, goedkoop en 100% natuurlijk;
- Sterk isolerend: Rc > 7m2K/W. Eis bouwbesluit buitengevel: 4,5m2K/W;
- Damp-open;
- Goede akoestische eigenschappen (Rw 55 dBA);
- Goed brandwerend, minimaal 90min: voldoet aan TNO NEN 6069;
- Vrij van giftige stoffen;
- Door de makkelijke verwerking is stro goed te gebruiken voor zelfbouwers;
.
Minerale verf voor binnen en/of buiten
Wij maken gebruik van verschillende soorten minerale verf (kalkverf, leemverf, kalei en silicaat), het meest wordt gebruik gemaakt van silicaatverf. Onderstaande eigenschappen gelden op dit product, mocht er iets anders worden gebruikt kan daar naar worden gevraagd.
Waarvoor te gebruiken:
- Vloeren, wanden en plafonds binnen en buiten
- Houtafwerking
Eigenschappen:
- Hoog damp doorlatend:
- Bindmiddel is waterglas: wordt 1 met de ondergrond, hierdoor geen scheurvorming;
- Goed bestand tegen uv-straling: hierdoor goed te gebruiken voor renovatie en restauratie;
- Goede binding met de ondergrond en de uv-bestendige eigenschap, maakt dat de minerale verf silicaatverf een zeer lange levensduur heeft
- 100% van natuurlijke materialen samengesteld.
.
Hout
Waarvoor te gebruiken:
- Houtskeletbouw: door de sterke eigenschap van hout kun je een houten draagconstructie opbouwen
- Bekleding: zowel binnen als buiten kan hout een mooi materiaal zijn om als bekleding te gebruiken voor bijvoorbeeld gevels, wanden, vloeren en plafonds
- Afwerkingen: hout kan ook als sierafwerking worden gebruikt bij (badkamer)meubels
- Meubels: door de sterke eigenschap van hout is het ook goed te gebruiken bij het maken van meubels
Eigenschappen:
- Goede geluids- en warmte isolatie
- Sterk
- Lange levensduur
- Weer- water- en windbestendig
- Geeft een natuurlijke en rustige uitstraling
-
-
Hout als ruimteafwerking
-
-
Houtskeletbouw
-
-
Houten keuken
-
-
Houten meubels
.
Riet en wilgentakken
Waarvoor te gebruiken:
- Wapening voor in het stucwerk;
- Rieten daken;
- Decoratie binnen en buiten
Eigenschappen:
- Riet is lichter dan dakpannen, hierdoor is een minder sterke constructie nodig.
- Riet is een sterk isoleren materiaal (0,20 W/mK ): het houdt in de winter warmte goed vast, en in de zomer houdt het warmte juist buiten;
- Rieten daken geven een klassieke uitstraling;
- Een rieten dak heeft een gemiddelde levensduur van 25-40 jaar;